Thursday, August 19, 2010

Doa Jika Diri Buntu

Hari ni dah hari ke 9 kita berpuasa.....begitu cepat Ramadhan ke hadapan....dan adakah kita masih puasa gitu-gitu....tepuk dada tanya la hati...

Saya sempat membaca buku Nur keluaran Ogos 2010 yang dibeli isteri dan tergerak hati untuk berkongsi dengan rakan-rakan semua. Ada satu muka surat yang ingin dikongsi dengan pembaca mengenai Doa jika kita dalam keadaan buntu. Saya pasti kita semua pernah mengalami keadaan begini.... sebelum ini....sekarang atau di masa hadapan.

Jika berada di dalam keadaan buntu dan keliru, kadangkala kita sukar untuk mencari jalan penyelesaian. Hati kita seolah-olah dihimpit tekanan dan sekiranya tidak dikawal akan menggugat emosi kita....Namun selain rakan....suami...isteri....saudara yang menjadi tempat mengadu.....kepada Allah lah tempat kita yang sebenar-benarnya. Dia Maha Mendengar dan Maha Mengetahui. Berdoalah......kerana dengan doa ia boleh mengubah nasib kita..InsyAllah....
"Ya Allah aku mengakui kepadaMu, lemahnya kekuatan diriku,sangat terbatas kecerdasanku dan kehinaan diriku atas manusia, dengan rahmat Engkau Ya Allah Tuhan Pemelihara sekalian alam.

Engkaulah Tuhan Pemelihara sekalian orang-rang daif. Engkaulah Tuhanku, kepada siapakah Engkau menyerahkan aku, kepada orang asing yang mengusir aku atau kepada musuh yang menguasai urusanku? Tetapi meskipun demikian aku redha asal saja Engkau tidak memukai aku. KemaafanMu lebih besar, dari dosaku, aku meminta dengan Nur Zatmu yang menerangi semua kegelapan, dan dengannya menjadi baik urusan dunia dan akhirat, semoga aku tidak tertimpa KemurkaanMu dan AzabMu. PadaMu sumber keredaan, sehinnga Engkau redai aku. Tidak ada daya dan kekuatan selain dengan kekuasaan Engkau".

Amin.....

No comments: